JeleTele Design Oy

main logo

Verkkosivujen nopeus

Arvioitu lukuaika: 3min
28.4.2023

Verkkosivujen nopeus - verkkosivujen nopeus yhteydessä hyvään asiakaskokemukseen

Tämä blogi käsittelee verkkosivujen latausnopeutta ja sen vaikutusta kävijöiden tyytyväisyyteen ja käyttäytymiseen.

Verkkosivujen nopeus yhteydessä hyvään asiakaskokemukseen

Nykypäivän ainainen kiire ja kärsimättömyys tekevät sivuston latausnopeudesta ehdottomasti yhden tärkeimmistä, johon kannattaa panostaa. Yhden sekunnin kestävä viive latausajassa pudottaa kävijämäärää jopa 11%. Pahimmassa tapauksessa hitaat nettisivut pilaavat kävijäkokemuksen eikä potentiaalinen asiakas palaa välttämättä enää takaisin.

Google mittaa ja seuraa myös tarkasti kävijöiden käyttäytymistä sivustollasi. Google onkin yksi suurimpia latausajan arvioijia. Jos sivustollasi on paljon välittömästi poistuvia kävijöitä, Google ei sijoita sivustoasi hakutulosten kärkeen. Puhutaan hakukoneoptimoinnista. Tällöin myöskään potentiaaliset asiakkaat eivät eksy sivullesi.

Asiakas määrää 

Jotta asiakas palaa kerta toisensa jälkeen takaisin ja suosittelee yritystäsi tuttavilleen, tulee tarjota asiakkaalle paras mahdollinen kokemus. Aina löytyy kilpailija, joka voi panostaa hitusen enemmän asiakaskokemuksen parantamiseen. Jos verkkosivujen kehityksessä ei pysy perässä, asiakas valitsee kilpailijan. Luonnollisesti hyvä käyttäjäkokemus johtaa parempaan myyntiin.

Poistumisprosentti ja latausajat

Latausnopeuden hidastuessa yhden tai kaksi sekuntia, on suuri merkitys poistumisprosenttiin. Yhden sekunnin latausajan hidastuminen voi nostaa poistumisprosenttia jopa 18-49,9%. Kahden sekunnin hidastuminen puolestaan nostaa poistumisprosenttia huimat 62-102,9%.

Mobiilikäyttäjät ovat tietokonekäyttäjiä huomattavasti kärsimättömämpiä. Optimaalinen latausaika on 0,7-1,2 sekuntia. Poistumisprosentti saattaa olla jopa 50%, jos latausaika mobiililaitteella hidastuu yhden sekunnin.

Miten testata sivuston latausnopeutta?

Sivuston nopeutta voi testata esimerkiksi Googlen tarjoamalla PageSpeed -testillä. Testi kertoo sivuston nopeuden lisäksi myös esteettömyyden tason, parhaat käytännöt sekä hakukoneoptimoinnin tason. PageSpeed -testin täydellistä tulosta ei kuitenkaan aina kannata tavoitella, sillä se on todella vaikea saavuttaa pitäen sivuston rakenteen ja toiminnallisuuden tehokkaana. Testin perusteella usein eniten hidastavat lataukset ovat JavaScript ja CSS -kooditiedostot. Monet hidastavista tiedostoista ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta sivusto toimii kunnolla heti latauksen jälkeen.

Miten latausaikaan voi vaikuttaa?

Kuvien koko on yksi merkittävimmistä vaikuttajista latausnopeuteen. Kuvien koon säätämisellä pienempään saadaan aikaan todella iso säästö sivun latausnopeudessa. Kuvan kokoa pystytään pienentämään ilman, että laatu kärsii. Latausaikoja voi nopeuttaa myös lisäosien avulla. Me käytämme LiteSpeed Cache -lisäosaa, jonka avulla voidaan kontrolloida sivuston tehokkuutta. Lisäosan avulla voidaan esimerkiksi vähentää ei-olennaisten ladattavien resurssien määrää sekä hyödyntää selaimen välimuistia. 

Me huolehdimme asiakkaidemme sivuston kunnosta. Omalla osaamisella ja kokemuksella teemme niin Google- kuin asiakasystävällisiä sivustoja. Pidämme huolen, että latausnopeudet ovat erinomaisia ja vaikuttavat vain positiivisesti sivuston kävijämäärään sekä sivuston sijoitukseen hakukoneissa.

Avainsanat: nopeus, verkkosivut, WordPress
JeleTele Design Oy
28.4.2023